Jaarlijks organiseert R&T een aantal activiteiten die de wereld van de vrijmetselaar en de vrijmetselarij inspireren om tot nieuwe hoogten en inzichten te komen.
Jaarlijkse Studiedag
De jaarlijkse studiedag zal in 2024 op zaterdag 28 september worden gehouden in Antropia (Driebergen-Zeist). Details worden tijdig aangekondigd op de pagina van de studiedag.
De actuele details staan in de agenda vermeld. Klik hier om naar de pagina te gaan.
Rituelendag
Aan het einde van elk werkjaar laat de studiegroep zien hoe de maçon zich actief en inspirerend kan uiteenzetten met diverse aspecten van het ritueel. Oorspronkelijk vanuit de primaire herkenning van de diverse gebeurtenissen die tijdens het ritueel kunnen plaats vinden, wordt inmiddels in een steeds grotere uitdaging de grens van de persoonlijke betrokkenheid en beleving gezocht. Het is de ultieme ervaring wat de rituelen kunnen betekenen voor de maçonnieke arbeid. Een beleving in gezamenlijkheid met de medebroeder en medezuster.
Jaarlijkse Collegium Masonicum
Jaarlijks vinden één of meer ontmoetingen plaats volgens de methode van het Collegium Masonicum. Daarbij worden vragen door de maximaal 30 aanwezige broeders, lid van het Grootoosten der Nederlanden en RGLB, besproken op een wijze die de aanwezigen de kans biedt een bijdrage te leveren, zonder dat visies of meningen verder ter discussie gesteld worden.
Het Collegium Masonicum is een bijeenkomst voor leerling, gezel- en meestervrijmetselaren waarbij iedere deelnemer een tweetal vragen kan inbrengen welke betrekking hebben op verschillende aspecten van de vrijmetselarij. Deze vragen worden gerubriceerd in de thema’s Ritualen en Symboliek, Organisatie en Vrijmetselarij en Samenleving en vervolgens besproken onder het motto “Geen discussie, alleen bijdragen”. Hierbij staat de vergelijking van standpunten centraal en niet het formuleren van eenduidige antwoorden.
Zo ontstaat een kleurrijk palet aan informatie, gedachtegangen en meningen, waarmee een ieder de arbeid aan zich zelf kan voortzetten. Het is niet de bedoeling dat op elke vraag een eenduidig antwoord gezocht wordt.
Ieder ervaart dat zijn mening volledig gerespecteerd wordt en dat hij zich niet hoeft te verantwoorden in een gedachtewisseling. Het resultaat is dat enerzijds de aanwezigen zich heel persoonlijk uitspreken en dat anderzijds de werkwijze controleerbaar blijft.
De programmering staat in de agenda vermeld. Aanmelding voor 2024 zijn gesloten, er zal spoedig nieuwe data gecommuniceerd worden.
Digitaal archief
Meer dan 100 jaar studie is vastgelegd in een omvangrijk digitaal archief. Met zorg passen we op dit cultuur dragend werk en bieden u de gelegenheid om daarin aan het werk te gaan. Dat kan eenieder zijn die geïnteresseerd is in het gedachtengoed van de Vrijmetselarij en Ritualistiek. Middels een abonnement kunt u zich uitsluitend abonneren voor de digitale toegang. Mocht u hierover vragen hebben meldt u zich via heteeuwigewesten@hotmail.com
Ambulant Atelier
Het Ambulant Atelier staat voor samenwerking en verenigt een diverse groep maçons met uiteenlopende achtergronden. Deze denktank werkt volgens het ‘centre of union’ principe, waarbij zij uiteenlopende ideeën toetsen en uitwerken. De resultaten van hun werk worden gepresenteerd op diverse locaties in België en Nederland, waarbij de focus ligt op interactie met het publiek. Het Ambulant Atelier streeft ernaar om niet alleen bestaande leden, maar ook geïnteresseerde buitenstaanders te betrekken bij de activiteiten.