Over ons
Maçonnieke Stichting Ritus & Tempelbouw
Wie we zijn
Stichting Ritus en Tempelbouw biedt een podium voor inspiratie, ontmoeting en studie rondom de Vrijmetselarij, gericht op alle Vrijmetselaren, Weefsters en belangstellenden, ongeacht obediëntie in het Nederlandse taalgebied.
Onze missie is het mede bevorderen van de ontwikkeling van de mens – in de context van Vrijmetselarij – in geest, lichaam en ziel, door middel van ontmoeting, kennisdeling, verdieping en bewustwording. Met oog voor de maatschappelijke en culturele betekenis van de Vrijmetselarij in verleden, heden en toekomst.
Visie
Visie
Stichting Ritus en Tempelbouw is een inclusieve, onafhankelijke organisatie die zich richt op de studie en beleving van de Vrijmetselarij in haar historische, sociaal-culturele en maatschappelijke context. Wij geloven in het belang van verbinding, bewustwording, transparantie, verwondering en verdieping als kernwaarden van de Vrijmetselarij. Onze visie is om vanuit het zijn van een kenniscentrum een podium voor inspiratie te bieden waarin traditie en vernieuwing samenkomen. Dit doen wij door een brug te slaan tussen verschillende maçonnieke stromingen en de samenleving.
Stichting Ritus en Tempelbouw is een inclusieve, onafhankelijke organisatie die zich richt op de studie en beleving van de Vrijmetselarij in haar historische, sociaal-culturele en maatschappelijke context. Wij geloven in het belang van verbinding, bewustwording, transparantie, verwondering en verdieping als kernwaarden van de Vrijmetselarij. Onze visie is om vanuit het zijn van een kenniscentrum een podium voor inspiratie te bieden waarin traditie en vernieuwing samenkomen. Dit doen wij door een brug te slaan tussen verschillende maçonnieke stromingen en de samenleving.
We belichten daarbij de vele kleuren en uitingsvormen van Vrijmetselarij met aandacht voor aspecten als geschiedenis, kunst, cultuur, ritualistiek & symboliek, mystiek & esoterie, actuele ontwikkelingen en maatschappelijke betekenis.
Organisatie en diensten
De stichting heeft bijna 2000 leden, mannen én vrouwen, Vrijmetselaren, Weefsters en belangstellenden uit Nederland, België en overzeese gebiedsdelen vanuit een diversiteit van obediënties en loges.
De kern van de organisatie van Ritus en Tempelbouw vormt een grote (en groeiende) groep actieve Vrijmetselaren en Weefsters. Zij leveren met veel betrokkenheid en enthousiasme hun creatieve bijdragen en werken daarin samen over de grenzen heen: schrijvers, kunstenaars, theatermakers, nieuwe horizonten en moderne ontwikkelingen.
Kernactiviteiten
Onze stichting organiseert een breed scala aan activiteiten en biedt diverse middelen om maçonnieke kennis en inspiratie te delen:
Studiedagen en werkconferenties
Jaarlijks organiseren we evenementen rondom relevante thema’s die een brug slaan tussen Vrijmetselarij en actuele maatschappelijke ontwikkelingen. Deze dagen zijn toegankelijk voor Vrijmetselaren, Weefsters en belangstellenden.
Uitgeverij en webwinkel
We geven boeken en artikelen uit over maçonnieke thema’s zoals ritualistiek, geschiedenis, humanistiek, filosofie en esoterie, waarmee we bijdragen aan de verdieping van kennis en inzicht.
Thoth Magazine
Zes maal per jaar uitgegeven, belicht Thoth Magazine verschillende aspecten van de Vrijmetselarij en biedt ruimte voor verdieping en reflectie.
Digitaal archief
Onze uitgebreide database bevat meer dan 100 jaar aan artikelen en teksten, toegankelijk voor onze leden en bedoeld voor zelfstudie en verdieping.
Netwerkontwikkeling
We stimuleren samenwerking tussen Vrijmetselaren en belangstellenden door hen te verbinden binnen een netwerk dat kennis en ervaring uitwisselt.
Interesse?
Word lid!
Doelstellingen
Onze doelen zijn gericht op het bevorderen van de kennis en beleving van de Vrijmetselarij in al zijn uitingsvormen, zowel binnen als buiten de maçonnieke gemeenschap:
Herkenbaarheid en saamhorigheid
We streven ernaar om de maçonnieke werkgemeenschap als een herkenbare, inclusieve en diverse gemeenschap te versterken.
Dialoog en inspiratie
We bieden een podium voor dialoog en inspiratie tussen Maçons, waarin zowel de diversiteit als de gedeelde kernwaarden van de Vrijmetselarij centraal staan.
Zelfwerkzaamheid
We stimuleren zelfwerkzaamheid door Vrijmetselaren te ondersteunen in hun studie en bij het schrijven van bouwstukken en artikelen.
Relevantie naar buiten toe
We willen de maatschappelijke relevantie van Vrijmetselarij naar buiten brengen en belangstellenden informeren over de betekenis van de maçonnieke levenshouding.
Maatschappelijke betekenis
Naast de focus op de Vrijmetselarij in haar traditionele vorm, hecht Ritus en Tempelbouw ook grote waarde aan de maatschappelijke relevantie van de maçonnieke principes. Door onderwerpen als o.a. duurzaamheid, segregatie en kansen(on)gelijkheid bespreekbaar te maken, streven we naar een actieve en respectvolle bijdrage aan het publieke debat. We willen de Vrijmetselarij toegankelijk en begrijpelijk maken voor iedereen van goede wil, ongeacht geslacht, levensbeschouwing of achtergrond.
Naar buiten gerichte doelen voor bij de website
Publiek informeren
We richten ons op zoekers en belangstellenden door hen via onze website en activiteiten kennis te laten maken met de maçonnieke tradities.
Zichtbaarheid vergroten
We willen de betekenis en actualiteit van Vrijmetselarij voor het voetlicht brengen, zowel binnen als buiten de loges.
Samenwerkingen bevorderen
We streven naar samenwerkingen met andere relevante stromingen en kenniscentra, om gezamenlijk te werken aan de vrije ontwikkeling van de mens in geest, lichaam en ziel.
Onze beleidslijnen 2024 – 2029
De maçonnieke stichting Ritus en Tempelbouw wil de komende jaren het onderstaande nader vorm geven en (mede)ontwikkelen:
- de kennis van de achtergronden, bronnen en oorsprong van onze werkwijze over het voetlicht brengen binnen en buiten de Nederlandstalige Vrijmetselarij;
- de historische context en huidige kaders doen onderzoeken en uitdragen;
- de maatschappelijke en culturele achtergronden en geschiedenis van de Vrijmetselarij, alsmede de esoterische, filosofische en humanistische context waarbinnen de Vrijmetselarij zich bevindt, dieper onderzoeken en uitdragen;
- een zo breed mogelijke oriëntering nastreven van de verschillende maçonnieke en vergelijkbare stromingen en opvattingen;
- het instellen van interactieve studiegroepen van geïnteresseerde en betrokken Vrijmetselaren;
- een toekomstgerichte visie ontwikkelen waarbinnen huidige en toekomstige leden zich gekend voelen en de consequenties van de nieuwe tijdgeest verwerkt kunnen worden;
- een toekomstgerichte visie ontwikkelen die past bij de moderne communicatietechnieken en mediakanalen;
- de samenwerking met verschillende vormen van Vrijmetselarij, met gerelateerde stromingen en met andere vergelijkbare samenwerkingsverbanden aangaan en versterken.
Het bestuur
De dagelijkse leiding van de stichting is in handen van het stichtingsbestuur. De bevoegdheden en werkzaamheden zijn vastgesteld in statuten. De bestuurders ontvangen geen bezoldiging voor hun werkzaamheden. Het bestuur wordt bijgestaan door commissies en werkgroepen die de werkzaamheden mede organiseren en het bestuur adviseren in de te volgen koers. Jaarlijks stelt het bestuur een begroting en jaarplan op als richtlijn voor de uit te voeren werkzaamheden en waarin de uitgaven worden geregeld, gerelateerd aan de te verwachten inkomsten. Inkomsten ontvangt de stichting uit de jaarlijkse bijdrage van de leden, entreegelden voor de te organiseren activiteiten en verkoop uit de webwinkel. Het bestuur onderzoekt of de stichting in aanmerking kan komen voor een ANBI-status.
Praktische informatie
Contact
Postadres:
Huize Het Oosten, Rubenslaan 1
3723 BM Bilthoven
KvK Haaglanden nr. 41151812
Betalingen uitsluitend via de betalingsapp iDEAL en PayPal op www.ritusentempelbouw.nl
Bestuur
Het bestuur bestaat momenteel uit 3 Vrijmetselaren:
- Peter Wouters, voorzitter
- Michael Boeren, secretaris
- Diederik van Groen, penningmeester (waarnemend)