THOTH SEPT/OKT 2024 – Geweten als geleider

In de loge hebben zich eeuwenlang mensen thuis gevoeld die graag vrij blijven om te denken wat ze willen en zich door dogma’s geknecht voelen. De stem van het geweten spreekt in het innerlijk en legt de veranwoordelijkheid neer bij degene die het verstaat.

Willem Verstraaten, Ego en geweten


 

Uit het nieuwe nummer:

De huisregels van loge La Vertueuse in Batavia stonden toe dat een broeder zijn slaaf als persoonlijke bediende meenam. Opmerkelijk werd slavernij in niet termen van ras (racisme) gezien. Slavernij veroordeelde men alleen in retrospectief.

Thijs Laeven, Spiegel uit het koloniale verleden

De cultuur moge voor de instandhouding van de samenleving van eminente betekenis zijn,voor de individuele levensreis is ze niet meer dan een handzame hulp in het goede geval, een sta in de weg in het slechte geval.

Fred Corpeleijn, De levensreis van geboorte tot dood

De Westerse wereld is ingericht op basis van een onwrikbaar geloof in de ‘maakbaarheid’ van de samenleving, waardoor gerezen problemen worden vertaald in onwil, corruptie of bestuurlijk falen, en een besef van het reëel haalbare vaak ontbreekt.

Jan den Ouden, Naar een nieuwe verlichting

Het denken bevindt zich in een dimensie boven de concreetheid. Predikanten die gelovigen hun gebrek aan geloof verwijten een vergissing. Er wordt een kunstmatige scheiding gemaakt tussen mensen die in God geloven en atheisten.

Rogier Stijnen, De cirkel en het lege midden

Het reduceren van je gevoeligheden tot een soort objectiveerbaar beeld van mens en maatschappij, is een regel: je leert zo dat wat niet objectiveerbaar en via een positivistische aanpak bestudeerbaar wordt, niet echt ter zake doet. Het wordt ‘subjectief ’.

Rik Pinxten, De pijn van het zijn in de loge

Nog geen deelnemer van Ritus en Tempelbouw of benieuwd naar Thoth? Klik hier om jezelf 6 keer Thot cadeau te doen!