Rituelendag 2024: van vervreemding naar thuiskomen, een reis door zeven sferen

Het bestuur van Ritus & Tempelbouw en de Werkgroep Rituelendag heten u hartelijk welkom op onze jaarlijkse Rituelendag, te houden op 29 juni 2024, met als thema: “Van vervreemding naar thuiskomen, een reis door zeven sferen”. Als locatie hebben we dit jaar gekozen voor conferentieoord Samaya in Werkhoven, een locatie die de achtergrond zal vormen voor de te ondernemen reis.

Locatie: Conferentieoord Samaya
Wanneer: zaterdag 29 juni 2024
Kosten: €45,-

Klik hier om je voor de rituelendag aan te melden

Reis door zeven sferen

Het thema, van vervreemding naar thuiskomen, is geënt op de rijke symboliek en ritualistiek van Mysteriescholen in het algemeen en van Vrijmetselarij in het bijzonder. We beogen een route te verkennen via zeven sferen, gesymboliseerd door zeven met kleur ingerichte ruimtes in het klooster zelf: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo, en violet, gevolgd door een diepgaande ervaring in een labyrint en een afsluitende ceremonie.

In elke ruimte zullen we gezamenlijk werken aan ‘Totaalkunstwerken’, een concept geïnspireerd door onder meer Anselm Kiefer, passend bij wat de sfeer en kleur van de ruimte oproept. Deelnemers kunnen eigen materialen meebrengen, van hout tot papier, zodat we met voldoende materialen samen passende kunstwerken kunnen bouwen.

Het labyrinth

Achter op het terrein bevindt zich een labyrint, dat dient als het kantelpunt van onze reis. Na het ervaren van vervreemding in de zeven kamers, biedt het labyrint een pad naar binnen en weer naar buiten – een symbolische weg naar huis. Dan vangt de terugreis door de zeven kamers aan richting het slotritueel.

Deze dag met een samenspel van zingeving en creativiteit, biedt de mogelijkheid om ritueel en symboliek in alle kleuren te verkennen en te duiden. De Werkgroep Rituelendag nodigt u dan ook uit om veel kleur mee te nemen, om na een kleurrijke dag weer geïnspireerd en voldaan huiswaarts te keren. In de  Thoth van maart 2024 treft u als inleidend verhaal een van de vele mogelijke interpretaties in betekenis voor deze dag, met als titel “Op de vleugels van Hermes”. Wij zien uit naar uw deelname op zaterdag 29 juni 2024, in Klooster Samaya te Werkhoven. Aanmelden kan via deze link.