THOTH MAART 2019

Het persoonlijke in de loge

Idolen, goden, engelen, demonen: de mensenziel herbergt een veelheid aan schepselen die geheel of gedeeltelijk aan diezelfde ziel ontsproten zijn. De loge biedt een huis aan mensen die er verregaand uiteenlopende ideeën over de werkelijkheid op nahouden, maar die verenigd worden in gezamenlijke arbeid, in plaats van gescheiden te blijven in vijandschap. Het persoonlijke is in al zijn variatie welkom in de maçonnieke werkplaats – het cultureel maçonnieke tijdschrift Thoth is er getuige van.

Uit het nieuwe nummer:

 “Er zijn occulte eigenschappen die als paaseieren in de natuur zijn verstopt. Denk hierbij aan magnetisme, of het dwaalkruid, waardoor men de weg kwijt raakt als men erop trapt.”

(LásloSándor Chardonnens: Het oog van de duisternis’)

 “Stilte staat haaks op de tijdgeest. Wie het luidste roept, wie alles wil verwoorden, onthullen, opengooien – de diepste emoties, de grootste geheimen, de laatste taboes -, krijgt gehoor, wordt aangemoedigd.”

(Erika Vercammen: ‘In de loge mag het ook stil zijn…’)

 “De loge is geen psychotherapeutische werkplaats noch een biechtstoel. Het is een vrijplaats voor de openhartige uitwisseling van persoonlijke ervaringen en meningen.”

(Willem Verstraaten: ‘Doe u kennen’)

 “Waar vind je een machtsvrije ruimte die de werkelijke ontmoeting met

de ander mogelijk maakt? Waar vind je gelijkgezinden en andersdenkenden die je uitdagen en inspireren?”

(Marije Vanderhoeven: ‘Verontwaardiging, vrijheid en gelijkheid’)

 “Een mystieke ervaring is een confrontatie met het bestaansmysterie in welke vorm dan ook en waar dan ook: op een berg, op de oceaan, in de winter onder een Noorse sterrenhemel, onder overweldigende muziek of na uithongering in de woestijn.”

(Ton de Kok: ‘Religiositeit binnen de rede’)

 “Vrijmetselaars verlangen naar een betere wereld door een groeiende broederschap. De orde heeft voor die doelstelling geen blauwdruk want dan

zou zij een voor alle leden geldend pad moeten definiëren en dat spoort niet met de geldende afspraken.”

(Joseph Asselbergh: ‘Waar ik me goed voel ben ik thuis’)

 

Doe jezelf of een goede kennis een jaar Thoth cadeau!

 Wie persoonlijk aangesproken wil worden door de rijkdom van de maçonnieke symbolen en rituelen, vindt in Thoth een verwante geest. Voor 37,50 euro (bij automatische incasso) per jaar in zes afleveringen thuisbezorgd. Aanmelding is simpel: via de website www.ritusentempelbouw.nl.