Studiedag 2018 “Rituelen en Magie” op zaterdag 22 september 2018

Studiedag zaterdag 22 september 2018 kent als overkoepelend thema

“Rituelen en Magie”.

Zoals al vele jaren het geval is, staat de vierde zaterdag van september voor Ritus en Tempelbouw in het teken van de Studiedag. Dit jaar is het thema ‘Rituelen en magie’. Om de gedachtewisseling nú al op gang te brengen, reikt de organisatie een drietal citaten aan: “Het vasthouden aan het primaat van het woord leidde ook binnen de vrijmetselarij tot nieuwe intolerantie en misschien wel het ontkennen van de kracht van rituele arbeid.”

“De ontwikkeling van de mens is een kwestie van magisch prestige” (Carl Gustav Jung). “De initiatie is een fundamentele existentiële ervaring, want hierdoor wordt de mens in staat gesteld zijn wijze van zijn ten volle te aanvaarden” (Mircea Eliade).

Sprekers op de Studiedag zijn dit jaar:

em. Prof. dr. Rik Pinxten.
hoogleraar antropologie in Gent, vrijmetselaar, kenner van rituelen in vele culturen. Daarnaast auteur van diverse maçonnieke boeken en artikelen (zie bijvoorbeeld Thoth nr. 1 van dit jaar). Hij zal in zijn inleiding de betekenis van rituelen voor de vrijmetselaar van nu plaatsen in haar culturele context.

dr Sandor Chardonnens.
als Engelse taal- en let- terkundige verbonden aan de universiteit Nijmegen en gespecialiseerd in middeleeuwse manuscripten over magie. Hij put uit originele bronnen en illustreert zijn voordracht met veel beeldmateriaal.

De titel van zijn voordracht is Het ritueel van de magie, en de magie van het ritueel

Het geheel wordt omlijst met muzikale intermezzi door het Klezmertrio Cacoca.

Aanvang 10.45 u. Registratie vanaf 09.30 u.
Afsluiting ca.16.45 u.

Om niet te missen: zaterdag 22 september,

Locatie: Hotel/restaurant Oud London, Woudenbergseweg 52, 3707 HX Zeist.

Henk Masselink, voorzitter Ritus en Tempelbouw